Søren Jacobsen Stage
Født: ca. 1509, Thy
Død: 20. Juni 1577, Ribe

Gift: 1537 med

Anne Sørensdatter Klyne
Født: 1519
Død: 13. Juni 1575, Ribe

Forældre

Søren Jacobsen Stage
Jakob Stage – 31052
Maria Borre – 31053

 

Anne Sørensdatter Klyne
Søren Klyne – 31054
Dorethe – 31055

Om Søren Stage fortæller Kinch: “Han drev en betydelig handel, f. eks. med korn, smør og stude, og blev en meget formuende mand. I 1569 skattede han således højest af alle i byen, efter 19 mk., medens Bagge Jensen, stamfaderen til den Baggesen’ske familie, skattede efter I8 mk.”. se Ribes historie om Søren. Senere gik hans skatteansættelse dog noget ned. Man må give Søren Stage en del af æren for de mange fremskridt, der fandt sted i Ribe under hans og hans nedborgmesters styrelse.

I sine 10 sidste leveår oplevede Søren Stage ikke så lidt modgang. I 1568 dør hans ældste søn, Jacob, kun 23 Ar gammel.

1573 er den næstældste søn, Anders Sørensen Klyne, der altså har fået sin mors efternavn, så uheldig under et gilde – for ikke rent ud at kalde det et drikkelag – at dræbe en rådmands søn. Formodentlig har faderen betalt sig fra det, da sønnen endnu ikke var myndig.

Det bør heller ikke forties, at både Anders selv og to af hans sønner senere mister livet under slagsmål, mens en tredje søn, kun 20 år gl., måtte “bøde med sin hals under bøddelens sværd”, fordi han havde overfaldet og dræbt en 72-årig mand.

Disse drastiske begivenheder gengives i en “rejsefører” over Ribe, hvis forfatter tror på sagnet om den indvandrede svenske adelsmand og derfor tilføjer: “Foreningen af svensk og Ripensisk blod har åbenbart afstedkommet et brusende temperament.”

Snarere betyder det vel, at man har drukket tæt i hine dage.

Men disse voldsomme udslag af tidens drukkenskab fandt dog først sted efter Søren Stages død. Derimod mistede han sin hustru, Anne Klyne, i 1575. Hun blev 56 år gl., og ved sin forholdsvis tidlige død blev hun sparet for en meget pinlig oplevelse som Søren Stage kom ud for det følgende år.

Han må – med eller uden grund – have haft en del modstandere, måske misunder, for den 30. juni 1576 krævede han på tinget et vidnesbyrd af 24 udmeldte mænd og af alle andre tilstedeværende,
“om det var nogen vitterligt, at han havde taget nogen Stikpenge eller anden Smugesæt for Ret eller forurettet Nogen, siden han blev Borgmester og fik Befaling af kongelig Majestæt; han vilde da holde dem Fod og give 4 Penge for 1.”

Ingen ved, hvem der havde fremsat disse beskyldninger imod ham. Såvel dette som den kendsgerning, at “alle på tinget gav ham det bedste vidnesbyrd” (Kinch), kunne tyde på, at der kun har været tale om skammelig sladder.

Men der er næppe tvivl om, at den slags anklager har bidraget til at forgifte hans sidste år. Een lille glæde har han haft ganske kort før sin død:

Sønnen Anders fik en slags oprejsning ved at blive udnævnt til majgreve den 1. maj 1577. Han skulde altså have den ære at ride i spidsen for de unges tog, når de med majløv i hænderne syngende førte sommer i by. Dette fortælles i en bog om Ribe, skrevet på latin af Petrus Terpager (1736).

Inden vi helt forlader Anders Klyne, skal det nævnes, at han senere blev rådmand i sin fødeby, og at hans datter Ingeborg blev gift med dr. med. Chr. Lauridsen Bording (1578-1640).

Deres søn, magister Anders Bording (1619–77), der var kaldt op efter sin morfar, gjorde lykke som lunerig lejlighedsdigter og blev berømt som udgiver af den første danske avis. En mindetavle for ham er indsat i muren på Ribes nuværende rådhus, som af nogle anses for at være hans fødehjem, Klynborg.

Men nu vender vi tilbage til den gamle Søren Stage. Få uger efter hin majfest i 1577, nemlig den 20. juni samme år, blev han ramt af et slagtilfælde og døde fire dage efter, på Skt. Hansdag.

Han blev begravet ved siden af sin hustru i Skt. Katherine kirke, hvor man forgæves har søgt efter mindetavlen med den smukke indskrift, som sandsynligvis er forfattet af svigersønnen Hans Svanning. Først nævnes “Søren Jacobson” og hans hustrus data og deres børns og svigerbørns navne på dansk, og derefter lovprises på latin den gode borgmester, fordi han øvede “ret og billighed”, var “ren i vandel” og vidste, at pengekassen ikke kan tages med ind i det evige lys.

Tilsyneladende er alle spor af denne mindesten forsvundet, men udenfor Kathrinekirkens hovedindgang, på en høj mellem nogle træer, ligger en stor flad mindesten, formet i to dele omtrent som blade i en opslået bog.

På venstre side står:
HER HVILER I HERREN ERLIG MAND SØREN JAKOBSEN BORGMESTER I RIBE SOM DØDE AAR MDLXXVI DEN
XX JUN I HANS ALDERS LXVIII OG HANS HUSSTRU ERLIG QUINDE ANNE SØREN KLYNESDATTER SOM DØDE
AAR 1575 XIII JUN I HENDIS ALDERS LVI
OLUF CHRISTIAN ENGELSTOFT FØD ANO 1638 DØD ANO
(Årstallet udvisket)

På høre side står:
OG HVILER HER I HERREN ERLIG MAND ANDERS SØRENSEN RAADMAND I RIBE SOM DØDE AAR MDXCVIII
DEN III MAI I HANS ALDERS XLVIII OG HANS HUSTRU ERLIG QUINDE KIRSTINE LAURIIZ TØGERSDAATTER
SOM DØDE AAR 1634 DEN 17. OCT I HENDIS ALDERS LXXXII
MARGARETA ANDERSDATTER KLYN
FØD ANNO 1651 DØD ANNO 1688

Marine
Født 1539, død 4. Juli 1615, gift 15 år gammel den 30. September 1554 med historiegraf Hans Svanning (1503-1584).

Jakob,
Født 1545, han døde 1568 i en alder af 23 år

Karine,
Født 1548, hun døde den 1. December 1567 i en alder af 19 år i sin første barselsseng, hun var blevet gift ca. 1566 med Poul Madsen (1527-1590) biskop i Ribe 1561-69.

Anders Sørensen Klyne
Blev rådmand i Ribe, og er kendt for sin egen og sine sønners voldsomme færd og slette skæbne, han er Født 16. November 1551, død 4. Maj 1598.

Dorete (9 tip) — 7763,
Født 1558, blev som 14 årig gift med Peder Baggesen, senere rådmand i Ribe

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.