Familiesammenkomst i Hadsund

Alle vores familiesammenkomster havde tidligere været holdt i København, men når familien stammer fra Hadsund, var det på tide at holde en sammenkomst her.
Derfor holdt vi den 4 maj 2013 familiesammenkomst på Færgekroen i Hadsund.

Frokost på Færgekroen. Fra venstre moster Birthe, Connie, moster Edel, Dan, Laila, Lene, Lola, Knud, onkel Aksel, Joan og Finn
Lene, Bjørn og moster Birthe
Moster Birthe, Connie og moster Edel
Lola, Knud og onkel Aksel
Joan, Finn og Annette
Dan og Laila
Annette og Henrik
Så er vi ved at være trætte og skal snart hjem
Lene og Bjørn
Farvel og tak for denne gang. Moster Birthe og onkel Aksel på vej hjem til Aarhus
Færgekroen ligger lige ved siden af Skipper Sørensens røde hus. Han var en af bedstemor og bedstefars gode venner.
Færgekroen ligger med fin udsigt til Mariager Fjord med Hadsund på den anden side
Efter frokosten var vi på kirkegården for at besøge bedstemor og bedstefars grav
Moster Edel overnattede hos moster Birthe og onkel Aksel i Aarhus
Så er der frokost igen igen........
Onkel Aksel og Bjørn besøger efter frokosten et mindesmærke for faldne frihedskæmpere (Aksel var i 1943-45 aktiv i frihedskampen)

Skipper Sørensen

Skipper Sørensen var en nær ven af bedstemor og bedstefar. Han var skipper og med sin skonnert og en enkelt matros sejlede han fragt rundt mellem havnebyerne i Danmark. Da han en gang imellem kom til København kunne han sludre med børnene i København, så derfor har vi børnebørn hørt en del om ham.

Ruth, Bjørn og hans far Helge var i 2010 på besøg i Hadsund, og her overnattede vi på Færgekroen i Hadsund. Her viste min far os Skipper Sørensens hus der ligger ned til fjorden lige ved siden af Færgekroen. Her fik vi så genopfrisket nogle af de historier jeg som barn har hørt om Skipper Sørensen fra min mor Åse. 

Skipper Sørensens røde hus ved siden af Færgekroen i Hadsund
Ruth og Helge i Færgekroens have

Bedstemor og bedstefars ti børn gik alle ud af skolen efter 7. klasse for at tjene til livets ophold. Som ung ufaglært teenager er det nemt at blive snydt og udnyttet, så derfor var det vigtigt med social kontrol og opbakning fra familien i Hadsund.
Her brugte bedstemor Skipper Sørensen til at ’tage temperaturen’ på døtrenes liv i København.
I 1940erne da Lyt, Åse og Edel var flyttet hjemmefra og boede i København, fik bedstemor og bedstefar hjælp af Skipper Sørensen. Det foregik ved at Skipper Sørensen inviterede pigerne til aftensmad i kabyssen på sin lille skonnert, når den lå til kaj i Københavns havn. På den måde fik bedstemor viden om eventuelle problemer kunne så hjælpe med råd ang. f.eks. job eller bolig. 

Bla. har Åse fortalt at bedstemor med ’fast hånd’ styrede at der blev taget sig godt af Jan, der var kommet til verden på så tidligt et tidspunkt, at moster Edel ikke kunne tage sig af ham. Åse og Edel fik derfor Jan i pleje hos Åses venner på Nyholmergård i Ballerup. Åse betalte 50 kr. om måneden for det.

Familiens forbindelse med Skipper Sørensen hjalp også Åse til at få et nyt job som servitrice på Afholdshotellet i Værløse i 1945. Her serverede Åse aftensmad for bla. den lokale isenkræmmers unge komis Helge. De blev kærester og Åse blev snart gravid – vupti, det blev til Bjørn!!
(Hvis ikke bedstemor og bedstefar havde kendt Skipper Sørensen var Bjørn aldrig blevet født – og Lene og Bjørn kunne derfor ikke have lavet denne Muhlendorph hjemmeside).

Lene er i gang med at finde et billede af Skipper Sørensen og hans skonnert. Hun er skrap til det med slægtsforskning, så det skal nok lykkes!!!

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.