Otto Christian Buchholtz
Født: 1734
Død: 30. Oktober 1795

Gift: den

Edel Høyer
Født: 18. December 1742, Bryndum-V. Nebel sogn
Død : 2. April 1818
Begr: 7. April 1818

 

Forældre

Otto Christian Buchholtz
Casper Lorentzen Buchholtz – 240
Lene Jørgensdatter Stauning – 241

Edel Høyer
Hans Wandal Mouritsen Høyer – 242
Judith Jørgensdatter Mandix – 243

 

Han Forpagtede Klitgård i 1788

Erhard Holger Buchholtz
skriver om sin bedstemoder Edel Høyer

Min Bedstemoder, en Præstedatter fra Vejle, fortalte, at der i hendes Ungdom var bestemte tider om Dagen til Bøn. Naar hun havde sine Veninder paa Besøg hos sig, morede de sig med at spille Kort, men slog Klokken, og Bedetiden var, faldt de alle i Bøn, og naar de var færdige hermed, tog de igen fat  paa Kortene.

Hun var en yderst venlig gudfrygtig, gammel kvinde, der havde et helt stak af alene gudelige Bøger, nogle med røde Bogstaver, som hun flittig læste i, saa længe hun kunde se, og siden læste jeg for hende, da jeg blev 7 – 8 aar gammel, men det gjorde ligemeget om jeg læste falsk, naar jeg blot lod munden gaa, thi hun var meget tunghørig, men hun lyttede andægtig til min forelæsning. Om Aftenen samledes vi børn os omkring hende, og altid havde den gamle Kone noget at fortælle fra Bibel Historien.

Da hun en Aften dvælede ved syndefaldet, og fortalte om de berygtede æbler, der endnu sidder fast i Adams Efterkommeres Hals, og forsikrede, at var ham en forskrækkelig sur Bid, afbrød min 3 Aar ældre Broder Hende: Bedstemor spiste Adam det da med Skrællingen paa? og undertiden forelagde hun os gaader.

For 70 Aar siden, da jeg var en ganske lille Dreng og vi hjemme havde hund eller kat eller en andet Dyr, var det altid mit spørgsmaal til mine omgivelser “er det en hun? kan den faa unger”. Da min salige gamle Bedstemoder en Dag flittigt spandt Hør, behager det mig at gøre det spørgsmaal. Bedstemoder er du en hun? den gamle kvinde holder forbavset op ved dette barnagtige spørgsmaal og svarer: Ja, saamen er jeg saa min bitte Dreng, men hvordan er det, at Bedstemoder er saadan en gammel, Hun og har ingen unger? denne Sene fra min Barndom var vistnok forlænge siden forglemt, skøndt den staar mig i frisk Minde, men mine ældste Søskende drillede mig mange Aar efter, sigende: Har du hørt nyt, Bedstemoder har faaet to dejlige bitte unger.

Nogle Maaneder før hun døde, kom hendes hørelse tilbage til stor Forundring for os alle, men hendes Rolle var da snart udspildt, endnu maa jeg bemærke at der findes i Familien hendes Tegnebog, hvor der var malet mange skønne Blomster, meget naturlige og ogsaa enkelte dyr, som hun er kommen mindre godt fra. Min Bedstemoder er der fortalt mig om, af hendes samtidige at hun i sine yngre Aar skal have været en fuldendt Skønhed, hvoraf der endnu i hendes Alderdom var tydelige spor. Flere af hendes kvindelige efterkommere har slægtet hende paa i denne henseende, og naar jeg gamle Mand, betragter de yngre skud af hendes slægt, hvortil hun idet mindste er Tipoldemoder, fryder det mit hjerte og Øje, at denne kvindelige Skønhed synes at være slægtens Kendetegn og Arvegeen.

Tilladelse til at Edel Höyer kan sidde i uskiftet bo
efter Otto Christian Buchholtz død.

Vi Christian den syvende af Guds naade Konge til Danmark og Norge, De Venders og Gothers, Hertug udi Slesvig Holsten, Ditmarsken og Oldenburg, Gøre alle vitterligt at vi efter Edel Höyer Buchholtz, afgangen (døde) Otto Christian Buchholtz efterleverske af Klitgaard i Nørholm Sogn under Aalborg amt udi vort land Nørre Jylland, havde hver allerunderdanigste gjorte Ansøgning og Begæring allernaadigst her bevilget og tilladt at hun, foruden Rettens Middels Forsegling, Registrering og Vurdering efter Loven, med hendes og bemeldte hendes ved Dødens afgangne Mands fælles børn, sammenavlede umyndige Børn udi i uskiftet Bo maa blive hensiddende, saa længe hun i enlig Stand forbliver. — Og om hun imidlertid skulde blive til Sinds af skifte og dele, maa hun selv indbyde med samfrænder handle og slutte i Skifteforhandling end hver arv, som bemeldte hendes børn efter fornævnte hendes afdøde mand, Børnenes Fader, kan tilkomme, som hermed hende til børnenes Gavn best kunne fornemme, fornødent foruden rettens Middels Overværelse, eller saadan Registrering og vurdering af Loven, Dog hver bemeldte Samfrænde et skriftligt justement haves at forfatte, som billigt kan være, og de i fremtiden, være børnene komme i myndig Stand, i øvrigt at kunne forsvarer: Og ville allernaadigst indhente hver befalet dem, som i dette skifte i saa stand forrette, at de alle staaende holde sig den første artikel udi de om adskilligt Justition.

Vedkommende den 31de Marts 1719 allernaadigst udgangne Formodning allerunderdanigst efterrettelig, hvilket og skal kun af den øvrighed og Rettens Betjent, som det eller kunne tilkomme samme Skrift af formeldte, forsaavidt bemeldte Artikel dem angaar, som og svares intet udi hvis Rettighed skal afgives.

Forbydende alle og enhver herimod, efter som foreskrevet staar, at hun er i nogen Stand Forfang at gøre, under vor hyldest og Stand.

Givet i vor kongelige Residente Stad København den 30te Oktober 1793 under vort Signet

Efter hans kongelig Majestæts allernaadigste Befaling
N. Brandt

Bevilling for Edel Höyers Buchholtz, afgangne Otto Christian Buchholtz Efterleverske af Klitgaard under Aalborg amt, at hensidde i uskiftet bo og i sin tid skifte med Samfrænder.

 

Tekst på gravstenen
Otto Christian Buchholtz
og
Edel Buchholtz
født Høyer
Lykkelige ægtefolk
og retskafne mennesker
nedlagde her i en høj
alder deres vandringsstav
denne sten 
sættes med dette ønske af deres støv uforstyrret
af mennesker til sildigste 
tid måtte hvile her 1821

De fik følgende børn

Sophus
Født ca. 1772 (15 år ved folketælling 1787)

Casper Lorentz Buchholtz (2. Tip) 60

Hans Wandal Buchholtz
Han er født 1779 i Nørholm, og hjemmedøbt den 21. Februar 1779, han blev den 2. Oktober 1814 gift i Marvede kirke med Elisabeth Redsted Faber der er døbt den 16. December 1787 i Kovsted, og død den 21. Juni 1863 i Karrebæk.
Han tjente fra sit 14. år hos Justitsbetjente og som forvalter ved jordegods, 22. jan 1806 exam.jur. (bekv. temm.vel) Forpagter af Saltø. han døde den 9. Juni 1835 i Karrebæk.
Hun havde været gift en gang før den 15. Marts 1805 med forpagter Jacob Georg Hansen, Karise (Ægteskabet blev opløst) hun var datter af sognepræst Hans Christian Faber og Hylleborg Sophia Stein.

Ved kirkegårdsmuren har pastor C. Graae fundet hans og hans hustru gravsten – af sandsten med tavle af hvidt marmor. Efternavne og årstal står skriftstedet.

  • Nedenstående er oplysninger fra forfatteren Johannes Buchholtz i Struer.
  • Men før dette ægteskab havde han endnu en søn, nemlig den som nr. 963 den 8.11.1808 på fødselsstiftelsen i København fødte dreng Hans Wilhelm, Moderen var  Christine Eggers, f. Steger 1778-1833), enke efter degn i Skjeldby Poul Eggers der døde 1800.
  • Hans Wilhelm Buchholtz blev sat i købmandslære i Helsingør, i hans lærerkontrakt af 6. august 1824 nævnes hans fødested København og hans fader Hans Wandal Buchholtz forpagter på Sjælland. Der findes i Stamrullen over Helsingør borgerlige artellerikorps 1. komp. Hans var Skibsmægler og Købmand iHelsingør.
Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.