Lorentz Caspersen Buchholtz
Begr: 9. September 1720
Gift:
Anna Poulsdatter Basse
Begr: 30. April 1725
Forældre
Lorentz Caspersen Buchholtz
Forældre ukendt
Anna Poulsdatter Basse
Forældre ukendt
Stamfaderen til Buchholtz slægten her i Danmark hedder Casper Buchholtz. Ifølge traditionen er han flygtet hertil fra Tyskland efter en duel med sin oberst. Denne tradition har i hvert fald et fast punkt at støtte sig til, et krus, som altid har været i slægtens eje, og som er beskrevet og omtalt i adskillige gamle breve. Det ejes nu af Heino Buchholtz, Argentina, en ung mand der er søn af Otto Christian Buchholtz og sønnesøn af Provst Heino Gottlov Melchior Buchholtz, sidst præst ved Velling og Skjern. Provstens datter Ida Buchholtz er gift med cand Jur. dommerfuldmægtig Ludvig Bertelsen i Frederikssund, hun beskriver i et brev kruset på følgende måde.
Hvad krusets udseende angår, da husker jeg det ret tydeligt. Selve kruset er af porcelæn, på midten er malet et bøgetræ, i baggrunden en by – formentlig Braunshweig. På begge sider findes forgyldte navnetræk C.C.B. på den ene side, E.H. på den anden. Låget er af meget tykt sølv. På den udvendige side findes i relief en ridder i rustning, ovenover står jeg husker ikke navnet) Hertzog og Braunsweig. På den indvendige side findes et bøgetræ, i baggrunden en by. Ovenover bøgetræet står devisen “flectere ne frangitur” (såvidt jeg husker). Derefter årstallet 1615. Såvel bogstaver som tal er ret tydelige. Hanken er af porcelæn med et hestehoved eller en springer i sølv foroven.
Kruset er ret stort, det rummer vist noget over en liter. Låget er absolut det mest interessante og sikkert også den ældste del af kruset. I 1615 kendte man vist endnu ikke noget til den Sachiske og endnu mindre til den danske porcelænsfabrikation.
Min Farfar pastor Otto Christian Buchholtz mente at det oprindelige krus havde været helt af sølv, men at selve kruset (med undtagelse af låget) var blevet solgt engang i pengeknappe tider og erstattet med porcelæn.
Forfatteren Johannes Buchholtz skriver, at i følge et gammelt brev var kruset af ler og blev erstattet med porcelæn af Hans Wandal Buchholtz, (1779-1835) forpagter af Saltø, farfar til Provsten.
Devisen er andre steder således “Frangelis an Fregeris” På dansk skal det betyde sådan noget som Bøj dig eller du vil knækkes.
Kruset skal være sendt til Casper Buchholtz som et minde og af sympati fra officers kammeraterne i Tyskland. Indskriften skal naturligvis så hentyde til den skæbnesvangre duel med obersten.
Casper Buchholtz er så redet op gennem Tyskland og Jylland – hvilket år han er ankommet til Danmark vides ikke. Det første spor af ham på dansk grund findes i Viborg søndre sogns kirkebog.
I Almind kirke hænger en vægtavle over Lorentz Caspersen Buchholtz, En tavle af træ foroven forsynet med en figur, hoved, bryst og arme. Om hovedet er der en glorie, i den ene hånd holder figuren en Krone – i den anden noget ubestemmeligt. Figuren bærer paryk og vistnok præstekjole samt et hvidt halsbind.
Vægtavlen er forsynet med 9 felter med indskrift – i rubrik 1 håndskriftlignende og i den øvrige felter trykskriftlignende bogstaver.
Estis non eritis fuimus von sumus Laurentius Buchholtz Cum conjuge casta
Catharina Basse qvi fulrunt moruturd et mortui sunt et viverent cum christo.
Anna Marie Buchholtz fød 1683 d. 3. April 1686 den 21. April
Anna Marie Buchholtz fød 1687 den 21. martii
Casper Christian Buchholtz fød 1685 den 19. Maji
Paul Basse fød 1689 den 30. April
Henrie Buchholtz fød 1694 den 19 july
Otto Buchholtz fød 1691 den 23. Juni
Niels Buchholtz 1696 den 15 Oktob
Apoc: Cap 3. V. 11-12
Holt det du haver at ingen skal tage din Krone.
Hvo som overvinder, den vil jeg gjøre til en pillere.
I min Cuds Tempel, og Hand skal icke meere gaa ud
1708
Anne Marie Buchholtz
hun er født den 3. April 1683 og død den 21. April 1686
Casper Lorentsen Buchholtz (4. Tip)- 240
Født den 19. Maj 1685
Anne Marie Buchholtz
Født den 21. Marts 1687 og død 10. Oktober 1739
Hun blev den 4. Oktober 1702 gift i Almind kirke med Niels Nielsen Hee, han var degn i Ø. Hæsinge og efter hans død blev hun den 26. November 1730 gift med statskirurg Henrik Runckel i Viborg.
Poul Lorentsen Buchholtz
Født den 30. April 1689. død den 3. Januar 1738 i Almind ved Viborg, han blev den 4. Oktober 1719 gift med Else Marie Mortensdatter Radius, Viborg, der døde 1755 i Almind. Han blev præst efter faderen Almind-Sjørslev (1718-1738) Kaldet som præst 15. August 1718, ordineret 16. December 1718.
Otto Lorentzen Buchholtz
Blev født den 23. Juni 1691, og begravet den 28. Januar 1761 i Sdr. Nissum, han blev gift med Anne Kirstine Nielsdatter
Han var først foged på Udstrup, hvis ejer kaldte ham til skoleholder i Sdr. Nissum.
De fik ingen børn.
Heinrich Buchholtz
Født den 19. Juli 1694,
Han var præst i Hvorslev-Gjerrild (1731-63), Provst fra 1756 (Hvorslev kommune, Viborg amt) Han var gift med Maren Pedersdatter Moller, han døde 3. Marts 1763.
Niels Buchholtz, Født den den 15. Oktober 1696, degn i Vive, Hadsund kommune.
Lidt om den første Buchholtz
Flygtningen har altså i Danmark taget sit militærhåndværk op og er blevet Korporal. Han har fundet sig en hustru – hvem hun er ved vi ikke, for i de tider herskede patriarkatet langt stærkere end nu – hun er flere gange nævnt i kirkebogen, sidst da hun blev begravet, men bestandig som sin mands hustru, uden tilføjelse af pigenavn, antagelig har hun været en Viborg borgerdatter, og hun og manden må have været velsituerede folk, når det har kunnet lade sønnen Lorentz studere og gå præstevejen.
1658-1659 er Casper Løjtnant i ritmester Franz Monsters kompagni af Mogens Kruses gvb. rytterregiment.
1671 nævnes Casper Buchholtz i en kommissionsforretning i Viborg Komisorium af 19.10.1670. Han bor da i Sortebrødre sogn og står i vognmandslavet – hvilket ikke behøver at betyde noget om, at han driver vognmandsforretning. [fig. vedtegning hører han “under Millitier”.
1672 er Casper Løjtnants hustru opført som fadder i fornævnte kirkebog og 1675 står Casper løjtnant selv fadder.
Tirsdag den 26. Juli 1681 døde Casper løjtnant hustru og blev begravet på sortebrødre kirkegård af magister Chr. Erichsen.
Ifølge traditionen skal Casper Buchholtz for øvrigt have været Schweitzer hos kong Christian den V. Overlæge dr.med. Johannes Buchholtz i Vejle, har et prægtigt lommeur som Majestæten skal have givet Casper Buchholtz. Uret er med højtidelighed ovegivet fra Fader til søn i de sidste slægtled.
Den tid Caspar Løjtnant levede i, var som bekendt en af vore voldsomste krigstider Danmark har haft. Den svenske hær oversvømmede to gange Danmark 1657-1659 og i 1675 tog den Skånske krig sin begyndelse. Der har således været nok at gøre for en rask løjtnant, og man må sige at flygtningen fra Braunsweig har gjort et heldigt valg, da han slog sig ned i
Danmark. Af Casper Buchholtz efterkommere kender vi Lorentz Caspersen Buchholtz (5. tip)
Hans fødeår kender vi ikke men han blev begravet den 9. September 1720 og han var gift med sin formands datter Anna Poulsdatter Basse, der er begravet den 30. April 1725.
Han blev student fra Viborg i 1672 – I 1678 nævnes han i Sortebrødre sogns kirkebog som fadder og bliver 3.12.1679 præst i Almind ved Viborg – han bliver ordineret den 3.9.1680.
De fik 7 børn sammen, og sønnen Poul Basse Buchholtz (1689-1738) fulgte sin far i embedet som præst i Almind.
Lorentz Caspersen Buchholtz synes at have været en mærkelig mand. Wiberg har en del om ham i sin præstehistorie. Han skriver bl.a. at han er en velforfaren og navnkundig medicus, som alle, både nær og fjern søgte råd hos, hvorfor han også af den gemene mand blev kaldet “den vise præst”. Man havde ham mistænkt for en ulovlig visdom, og sådan dom fik i ældre tid alle brave mænd, som kunne en eller anden videnskab, som overgik den almindelige mands fatteevne, blandt andet fortælles der om ham at En fornem mands datter, som var stærkt plaget af sindsuroligheder blev bragt til ham, men da de medikamenter som han gav hende ikke hjalp, udfrittede han hende årsagen til hendes urolighed, derefter komponerede han så en andægtig og gudelig vise, som angik hendes tilstand, for dermed at opmuntre og trøste hende, og da han vidste, at hun heller ikke kunne falde i søvn om aftenen når hun havde lagt sig, lod han en liden dreng, som havde en yndig stemme, stige op i et træ nær ved sengen, og der sang han den vise som præsten havde komponeret. Da hun hørte denne sang om natten, ville hun vække præstens datter som sov hos hende for at hun også kunne høre den yndige sang, men, som hun var tilforn og undervist, stilte hun sig an, ligesom hun var sov så fast, at hun ikke vågnede. Omsider kom hun til at tænke over ordene, som hun havde hørt og overvejede dem efter sin egne omstændigheder og gjorde sig de tanker, at det måtte være en hellig engel, der var sendt hende for at trøste hende. I de tanker blev hun bestyrket, da ingen om morgenen ville have ord for, at have hørt sådan en sang om natten. Hun kunne erindre sig meget af denne vise, og hvad hun ikke kunne huske, hjalp præsten hende med, så hun til sidst kunne hele visen udenad, hun brugte den og blev derved fri for hendes uroligheder.